Share |

en de it rs

Goran Popović Bruno

+381 64 290 2073

popovicgoran@hotmail.com

 

 

Rafting i splavarenje Srbija » POSETITE U SRBIJI » Đavolja varoš

Đavolja varoš

 

Đavolja Varoš je prirodni spomenik i nju čine dva, u svetu retka, prirodna fenomena: zemljane figure, to su specifični oblici reljefa koji u prostoru deluju vrlo interesantno i zanimljivo, i dva izvora jako kisele vode sa visokom mineralizacijom.

Ova dva u svetu retka prirodna fenomena posmatrana zajedno „Đavolju Varoš“ čine pravim svetskim čudom prirode. Lepotu ova dva neviđena čuda prirode još izuzetnijim čine okolni prirodni ambijent koji oko zemljanih figura deluje surovo, skoro misteriozno moglo bi se reći, a u širem okruženju živopisno i pitomo, kao i ostaci naselja, stare crkve, groblja i nekoliko zanimljivih rudarskih jama.

Lokalitet „Đavolja Varoš“ je stavljen pod zaštitu države još 1959. godine, a 1995. godine je Uredbom Vlade Republike Srbije proglašen za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljen u prvu kategoriju zaštite - SPOMENIK PRIRODE.
 

Lokalitet čudnog naziva "Đavolja Varoš" pripada selu, takođe čudnog imena Đake, i nalazi se na području opštine Kuršumlija. Zemljane figure ili kako ih lokalno stanovništvo naziva "kule" su smeštene u dve jaruge podeljene uskom vododelnicom čiji se izvorišni delovi spajaju u jedinstvenu erozivnu čelenku, strahovito razorenu erozivnim procesima.

Jaruge takođe imaju čudne nazive: jedna je "Đavolja Jaruga" a druga "Paklena Jaruga".

Ukupno ima oko dve stotine zemljanih figura, različitih oblika i dimenzija sa kamenim kapama na vrhu. One nastaju kao rezultat specifičnog erozivnog procesa koji traje vekovima.
 

Druga prirodna retkost u „Đavoljoj Varoši“ su dva izvora vode čudnih svojstava . „Đavolja voda“ koja se nalazi u neposrednoj blizini zemljanih piramida u „Đavoljoj jaruzi“je hladan i kiseo izvor sa visokom mineralizacijom.

Čudno izvajane a još čudnije poređane zemljane figure, divljina erozivne čelenke, voda čudnoga ukusa i mirisa, mistika i tajanstvenost koju stvaraju zvučni efekti dok duva vetar utacali su na maštu lokalnog stanovništva da lokalitetu da naziv „Đavolja Varoš“. a sve ove čudne prirodne pojave objašnjava legendama koje je vekovima izmišljao.

 
LEGENDA O ĐAVOLJOJ VAROŠI

Nekada davno ovde su živeli skromni ljudi, vernici , časni stanovnici i domaćini, čistog srca i svih vrlina koje čoveka mogu krasiti. To je strašno zasmetalo đavolu i on je stanovnicima Djavolje Varoši poslao „đavolju vodu“ kako bi pijući tu vodu zaboravili na rodbinske odnose. Pošto su svi pili tu djavolju vodu, opijeni stanovnici Varoši rešili su da venčaju sestru sa bratom.

Taj đavolji plan je pokušala da spreči vila i da urazumi stanovnike , ona prema legendi i dan-danas štiti ovaj kraj. Ali vila nikako nije uspevala da urazumi svatove, i oni su krenuli sa mladencima ka crkvi na venčanje.

Vila se svim srcem molila Bogu da bilo kako spreči rodoskrnavljenje i incest.

I Bog usliši njene molbe, spoji nebo sa zemljom, dunu jak, hladan vetar i okameni sve svatove sa mladencima.

Legenda kaže da su čudni oblici zemljanih figura zapravo mladenci i njihovi svatovi okamenjeni toga dana.


© 2007 - 2022 SerbiaRafting.com